FATIMAS TECKNINGAR

En film av Magnus Wennman och Jenny Svenberg Bunnel

Fatima drömmer att hon ramlar från ett skepp. Tillsammans med mamma Malaki och hennes två syskon flydde hon från staden Idlib när den syriska nationella armen urskillningslöst slaktade civilbefolkningen i staden. Efter två år i ett flyktingläger i Libanon blev situationen ohållbar och de lyckades ta sig till Libyen och ombord på en överfull båt. På däck fanns en höggravid kvinna som födde sitt barn efter tolv timmar i stekande sol. Fatima såg allt. Också att barnet var dödfött och slängdes överbord.

Nu bor Fatima i Norberg i Västmanland. Hon går i skolan och hon älskar att rita. Genom sina teckningar visar hon sina minnen från Syrien och resan till Sverige.


Men vad hände sen?

Magnus Wennman har träffat  Fatima igen, fyra år senare:

Aftonbladets fotograf Magnus Wennman har följt nioåriga Fatima under hennes första år i Sverige, som en del av det prisbelönta projektet Där barnen sover. Bilderna har sålts och publicerats av ett 50-tal mediehus världen över och resulterat i en utställning på Fotografiska i Stockholm, som pågår fram till februari. Följ Magnus Wennman på Instagram.